Hogyan válasszuk ki a megfelelő csapatépítő programot?

Egy jól megválasztott csapatépítő tréning, pozitív hatásai hosszú időre feltölti energiával a csapat tagjait. Sokáig beszédtéma lesz, felidézik a kellemes élményeket és alig várják a következő tréninget. Ahhoz, hogy a résztvevők elégedettek legyenek, körültekintően kell eljárnunk a tréning program kiválasztásakor. Milyen szempontok alapján válasszuk ki a legoptimálisabb programot? Több szempontot kell figyelembe vennünk a csapatépítő tréning kiválasztásakor.

  1. A létszám
  2. A program jellege
  3. A helyszín

Először is a létszám. A javasolt minimális létszám a 8-10 fő, ez alatt nem működik a csoportdinamika. Tapasztalatom szerint a maximális létszám, csapatépítő tréningen – ahol trénerek vannak és van egy tematikusan felépített program 1 vagy 2 napban – maximum 50-60 fő. Az ennél magasabb létszámú csoportoknak inkább a csapatépítő játékokat – tréner nélküli, 2-4 órás programok – pl. sárkányhajózás, lézerharc, főzés, stb. ajánlott. A másik és talán a legfontosabb szempont a program jellegének a kiválasztása. Egy értékesítéssel foglalkozó csapatnak jó választás lehet, olyan tréning ahol lehet versenyezni vagy szerepelni. Műszaki, informatikai, pénzügyi területről érkező csoportoknak optimálisabb egy inkább outdoor jellegű, mozgásos, problémamegoldásra és együttműködésre épülő tematikus program. Humán, marketing területen dolgozóknak javasolt egyedi, formabontó, úttörő élményekben gazdag program.

Végül, de nem utolsó sorban a helyszín. Fontos, hogy ne legyen túl nagy távolságra a résztvevőknek. Általában 50-70 m²-es körzet az ajánlott.