A művészet

A művészet tulajdonképpen nem más, mint áttörni a tényeket és eljutni a valósághoz

Pilinszky János

Ezzel az idézettel szeretnék kezdeni, mely számomra nagyon sokszor volt inspriáló. Térjünk a lényegre is egyből, hogyan is megy egy kiállítás megszervezése, semmiképpen nem hasonlít egy rendezvény megszervezésére. Hiszen míg egy rendezvényen előbb van meg a téma, addig a kiállításnál előbb van meg az alkotás, ezután jön csak a téma.

Rendezvényszervezés

Sokféleképpen lehet kiállítást szervezni, mindenki mást vall. Valaki azt mondja, hogy az is művészet, ha megmondják, a művésznek mit csináljon, de itt a szabadságát teljes mértékben korlátozzák és akár a periódusaikat is befolyásolják. Fontos és kihagyhatatlan információ, hogy egy művésznek az életében vannak, vagyis lehetnek korszakai, amikor egy bizonyos témában alkot, de ez bármi hatására, vagy akaratán kívül is változhat, nagyon sok mindentől függ, ez válhat előnyére vagy hátrányára is.

Egy kiállítás megszervezésének nem szabad neki állni, sőt egyenesen tilos úgy, hogy megvan a téma és ahhoz műveket keresni. Előbb legyenek meg a kész művek és ahhoz kitalálni egy koncepciót és felépíteni a marketinget. Többféle galériák vannak, azok, akik a kultúrát közvetítik, és akik a kultúraközvetítés mellett eladásra is szánnak. A művek kihelyezése egy kiállító térben a legnehezebb, ugyanis művek koncepciójának kitalálása egyszer csak megszületik. A művek egymás mellett nem vagy máshogy érvényesülnek, mutatkoznak meg. A műveknek saját kisugárzásuk van, mindenkiben más érzést és értelmet kelt, szinte sosincs olyan, hogy két ember ugyanazt gondolja egy bizonyos képről.

Nagyon sokáig azt hittem, hogy az a mű jó, ami elé odaáll az ember és egyből elárul magáról mindent, ma már jobban megfognak azok az alkotások, amiken elgondolkodom, és napokig eszembe jut miután először megláttam.

A rendezvény résztvevői

A kiállás napján szerencsés, ha már nincsen installálás, de van amikor a helyszín miatt vagy más okok miatt ez elkerülhetetlen. A kiállítást mindig a kurátor vagy egy felkért személy, aki jobb ha hozzáértő személy szokta megnyitni. Majd a jelenlévőket meginvitálják egy pohár borra, aprósüteményre, ekkor jön a mókás része. Hiszen mindig jelen vannak a pogácsa kommandósok, akikről azt kell tudni, hogy nem az alkotást jöttek megszemlélni, vagy kultúrát magukba szívni, hanem borozni és pogácsát enni, a rosszabb eset ha még a táskájukba, illetve zsebükbe pakolnak. :)

Emellett a kiállítást követő nap is nagyon fontos, hiszen akkor jelennek meg cikkek a kiállításról vagy a jelenlévők beszélnek ismerősöknek róla, ilyenkor szem előtt kell tartani, hogy a rossz kritika is kritika, sőt van, amikor sokkal hatásosabb.

Órákat tudnék írni vagy beszélni egy kiállítás megszervezéséről, azzal is tisztában vagyok, hogy ebben az esetben nagyon sokat csapongtam, hiszen számomra minden fontos és ebben az esetben nehezen szelektálok, így ha egy idézettel kezdtem szeretném azzal is befejezni:

Azt várják tőlem, hogy megmondjam, mi a művészet? Ha tudnám, akkor se árulnám el.

Pablo Picasso

Makay Karolina

Kiállítás megszervezése