Egyáltalán, miért van szükség az évzárókra?

Folyamatosan haladunk az időben előrefelé és csak az évszakok változása tagolja mindenki számára egyértelműen érzékelhető módon az időt. Saját boldogság és nehézségekkel megküzdő ciklusaink korántsem biztos, hogy egybeesnek munkatársaink fázisaival. Az évzárás egy kicsit szinkronizálja a munkaközösség ritmusát, összehangolja a vállalti ciklust. Az évértékelésben lehetőség van bemutatni az elmúlt időszakot, az elvégzett feladatokat és megköszönni a kiemelkedő teljesítményeket. Egyben remek alkalom a menedzsmentnek, hogy felvázolja a jövőképet, célokat, és megmutassa a követendő értékeket.

Milyen módon érdemes?

Én minden módját pártolom az évzáróknak. Nyilván a létszám, földrajzi elhelyezkedés, anyagi lehetőségek nagyban befolyásolják a lehetőségeket. Azonban a legkisebb cégeknél is fontosnak tartom, hogy időt szánjanak erre. Kiváló térkő burkolással foglalkozó barátom saját házában egy közös bográcsos birkafőzéssel vendégeli meg munkatársait, ahol elbeszélgetnek az elmúlt időszakról és a következő év terveiről. Ebben a megoldásban is benne van minden, vezetői bevonás, bizalomépítés, csapatépítés, ráadásul formája is egybevág a közösség igényeivel. Nagyjából ezek a legfontosabb szempontok egy jó évzáró megrendezésében. Nagyobb cégek esetében ez kiegészül az arculattal, hiszen a kifelé mutatott képnek összhangban kell lennie a munkatársak felé közvetítettnek. Azaz egy konzervativistást, stabilitást mutató cég rendezvényén ne szerepeljenek elefántok és ne lépjen fel egy alternatív zenekar, ugyanakkor egy innovációt hangsúlyozó cég, pedig ne szmokingos estélyt adjon. Gyakori megoldás, hogy csapatépítő tréninggel zárják az évet, amit (nem csak személyes anyagi okokból!) , erősen támogatok. Tapasztalataink szerint főként a kis- közepes vállalatok választják ezt a megoldást. Egy formális évzárót követő napon, vagy a tréning elején megtartott értékelést követően indulnak a csapatépítő játékok, programok.

Nagyon várom december 20-át, amikor mint már évek óta, egy szerszámgépeket forgalmazó nemzetközi vállalat, magyarországi remek csapatával, filmforgatás tréninget tartunk. És mindig hoznak valami megjegyezhetetlen nevű, kitűnő olasz bort…
Másnap nem dolgozunk.

Czakó Károly

blog-évzárás