Gyakornoki munka

Legutóbbi blog bejegyzésemben megemlítettem az álomgyár városának nevét, Los Angelest, amely nem holmi elszólás volt. Tizenöt évvel ezelőtt huzamosabb ideig éltem az Angyalok városában. Erről majd egyszer megírom a könyvem, de most inkább a csapatépítésre koncentrálnék. Remélem, elnézik nekem.

Az NBC televíziós társaság hirdetett egy gyakornoki pályázatot, amely nem volt több egy hétnél, de a jelentkezők bekukkanthattak egy óriási televíziós társaság mindennapjaiba, ahol olyan tökélyre fejlesztett volt a professzionalizmus, hogy a lelkes gyakornokok, egyik ámulatból a másikba estek. Jómagam rádiósként, mindenre kíváncsi voltam.

Csapatépítő tréning az Egyesült Államokban

Hogy ennek mégis mi köze a csapatépítéshez? Az egyhetes kurzus záróakkordjaként két napos csapatépítőt szerveztek a tanárok, mentorok, mesterek. Miután több száz jelentkező volt, ezért érthető módon, csoportokra osztottak bennünket. Teljesen véletlenül, én a sport iránt érdeklődő csapatba kerültem. (Elnézve a honlapunkon található képeket, talán a sport múltammal nem illene dicsekedni, de jelentem fogyókúrázom, azt hiszem immáron 20 éve.) Az is igaz, viszont, hogy nem a birkózó tudásomra voltak kíváncsiak az NBC-nél. Gondolatjel bezárva. Tehát, az egy hét nagyon izgalmas volt és lebilincselő. El sem tudtuk képzelni, hogy vajon milyen lesz majd a csapatépítés. Nagy tervező munka előzte meg. Több tréner jelent meg a bázison, és mindenkivel, egyesével több órát elbeszélgettek. Voltak pszichológiai, mentális, motivációs, családi, baráti kérdések.

Amikor eljött a nagy nap, olyannyira feltérképezték a gyakornokokat, hogy szinte mindenki egyedi csapatépítést kapott. Ez jókora képzavar, de valóban ezt érezte az ember.

A feladatok javarészt riporteri megoldásokról szóltak és olyan ügyesen szegmentálták őket, hogy mindenki lubickolhatott a saját szerepkörében. A két nap végeztével valóban olyan élményekkel lettünk gazdagabbak, hogy jó időre feltöltöttük a lelki akkumulátorunkat.

A csapatépítés máig tartó hatásai

Bár, akkor még korántsem gondoltam, hogy majd egykoron az ott szerzett tapasztalataimat megoszthatom másokkal a gyakorlatban is, viszont a végén megkérdeztem a trénereket, hogy megéri-e ez a fáradtságos felvezető munka a csapatépítést. Ők csak mosolyogtak, és annyit kérdeztek: Nem érzed jól magad?

Nem faggattam többet őket. Vigyorogva indultam hazafelé. Azóta is arra törekszem, törekszünk, hogy mosolyt csaljak, csaljunk a csapatépítéseinken résztvevők számára. Szerencsére, ebben soha sincs hiány…

Csapatépítés a Tengerentúlon