Először is kezdjük azzal, hogy mit jelent a tréner szó és mi is igazából a feladata.  A tréner célja egy tréning alkalmával, hogy fejlesszen, nevelő, edző jellegű tevékenységet  végezzen, az ügyfelet egy meghatározott cél elérésében segítse.

A tréner

Több meghatározása is van. Dr. Kollár József szerint:  „A tréner megtanítja a vezetés élményét: életvezetés, szervezetvezetés. Vezetni és élvezni tanít, akár egy kiváló autós oktató.”,  Downey: „A tréner olyan művészet, amely egy másik ember teljesítményének, tanulásának és fejlődésének elősegítésével foglalkozik.”, Gallway: „A tréner egy ember potenciáljának aktiválása, hogy ki tudja hozni magából a maximumot. Nem elsősorban tanítja őket, inkább segíti őket tanulni.

Személyes élmények

Én, mint az Atlantis Child Trainer tréner csapatához utoljára csatlakozó és egyben a legfiatalabb trénere, szeretnék néhány személyes élményt megosztani. Az, hogy én vagyok, a csapat legfiatalabb tagja, korántsem jelenti azt, hogy nem vagyok ugyanannyira felkészült vagy lelkes, hiszen mi egy csapat vagyunk és egymást támogatjuk. Mivel mi is csapatként dolgozunk, így sokkal könnyebb a tréningen résztvevők számára is átadni hogyan is kell együtt dolgozni, miközben az szórakozás és öröm is lehet. Az első alkalommal, amikor elmentem egy tréner munkára akkor az érdeklődés és a kíváncsiság hajtott, de mára ez kibővült azzal is, hogy látni azt, amikor egy új csapat érkezik, hogyan viselkednek. Megvan a szokásos klikkesedés és kényelem úgymond a kialakult barátok között, sok kis csapat jön, de amikor vége van a tréningnek, ez teljesen megváltozik, egy nagy csapatként távozik, akik az ott tapasztalt élményeikről beszélgetnek és osztják meg egymással. Ez az egyik fő indok, amiért újra és újra nagy lelkesedéssel vetem bele magam az új tréning munkába, ugyanis ez nekem is tapasztalatszerzés és élmény. Hozzáteszem nem csak a tréningen résztvevők osztják meg egymással az élményeiket, hanem a tréning végén mi, trénerek is össze szoktunk ülni és megbeszélni a tapasztalatokat, mit kéne máshogy csinálni, mi az amit tartsunk meg, de ez nyilván csapatonként változik. Ott, nekünk trénereknek, fel kell ismerni a helyzetet, hogy ki mit élvezne jobban és úgy alakítani a tréninget. A legelején úgy gondoltam, hogy ezt a munkát kirázom a kisujjamból és csupa móka, kacagás, csak arra nem számítottam, hogy ez egy fárasztó munka is egyben, de azóta is úgy gondolom, hogy ez csupa móka, kacagás, ami mindig feltölt. De mit számít az, hogy egy kemény nap után az ember fáradtan dől be az ágyba, ha látja az eredményt: a csoport, akikkel az egész napot együtt töltöttük, új élményekkel gazdagodott.

Konklúzió

A fenti idézetekből mindenki számára kiderül szerintem, hogy miért is jó trénernek lenni, mindamellett az is, hogy miért jó tréningen részt venni. Törekszünk arra, hogy tréningről tréningre egyre jobban legyünk, de ha a tréningen résztvevők visszajelzését vesszük figyelembe – márpedig ők a legjobb kritikusok – akkor nyugodt szívvel mondhatom, hogy nagyon jó úton vagyunk, sőt a legjobbon.

blog_első-tréning-élmények